Fransa Gezi Rehberi ve Vize İşlemleri Hakkında Her Şey
Gezmeyi seven her insan, hayatının belli bir döneminde muhakkak bir yere gitmeyi hayal etmiştir. Fransa, insanların seyahat etme hususunda hayallerinin başında gelen dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesidir.
Fransa Yeme/İçme Kültürü
Yemekten keyif alanların merak ettikleri Fransa yeme/içme kültürü, yiyecek ve içeceğin başta olmak üzere yemek yemeğinin ve yemeği pişirmenin vermiş olduğu zevk, sanat şeklinde nitelendiriliyor. Çeşitliliği ve zenginliği ön plana çıkarması ile meşhur olan Fransız mutfağı, ortaçağa kadar uzanmış geçmişi ve gelişmiş ürün yelpazesi ile UNESCO kültür mirası listesinde ‘somut olmayan kültürel miraslar kesme işareti arasındaki yerini almıştır.
Fransa’nın mutfağına ait yemekler ilk etapta mahkeme başkanı Guillaume Türel Taillevent tarafından Ortaçağ döneminde listelenmiştir. 17 yüzyılda François Pierre La Verenne ve Maria Antonie Careme Fransız mutfağını, diğer kültürlerin oluşturduğu etkiden arındırmak maksadı ile Fransız mutfağının temellerinden hareket etmek sureti ile hem göze hem de mideye hitap eden ‘yüksek aşçılık sanatını’ yaşama geçilmiştir.
Yüzyıllardan beridir Fransız aşçılar aracılığı ile keşfedilmiş yöntemler, bugün modern yemek akımlarını göz önüne alan aşçılar açısından yol gösterici şeklinde kabul ediliyor. Fransız mutfağının bir başka özelliğini daha göz önüne koyan özellik ise, her bölge mutfağının kendine has bir karakteristik özelliğinin olmasıdır. Fransa’nın doğu ve orta bölgelerinde ev aletleri ile jambon; kıyı bölgelerinde ise kabuklu deniz ürünleri ile çeşitli balıklar; Loire bölgesinde ise daha çok küçükbaş hayvanlardan keçi ve koyun eti, ev aletleri ile mantar tüketimi yaygın. Paris bölgesi ise bütün bölgelerin bir harmanı şeklinde karşımıza çıkıyor.
Fransa’da kahvaltı, öğle yemeği ile akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün şeklinde kabul edilmektedir. Ara öğün alışkanlıkları genelde yok bunun sebebi ise acıkmanın, yemekten aranan o keyfi arttırdığını düşünüyorlar. Yemek saatleri vakti zamanında ve düzenli bir şekilde olduğu için yemek yemeye oldukça önem veriyor Fransızlar.
Kahvaltıda krep, kruvasan gibi hamur işleri; çikolata, tereyağı ve taze ekmekler ile kahve tüketiliyor.
Kahvaltıdan sonra öğle ve akşam yemeklerinde ise genel itibarıyla geniş kapsamlı bir şekilde elimize çıkıyor. İştah açıcı aperatifleri başlamak üzere salata veya çorba takip ediyor ve sonrasında ise balık, et veya sebze yapılmış özel soslu ana yemek geliyor ve finalde ise genel itibari ile peynir tabağı ile tatlı yer alıyor. Tatlı, akşam yemeğinin en hafif ürünü ve yemeklerden sonra azıcık güçlü alkollü bir içkinin hazmedilmesi açısından kolaylaştırıcı rol oynadığına inanılıyor.
Hamur ve tatlı işleri ile peynir, şarap kadar et çeşitliliği de fazla olan Fransız mutfak kültüründe beyaz ve kırmızı et, balık ve av etkilerinin yanı sıra aynı zamanda salyangoz, kurbağa, at eti tüketimi de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
En meşhur yiyecekleri arasında genel itibarıyla kruvasan, Creme Caramel, Beef Bourguignon, Macaroon, tart ve krep yer alıyor.
Senelik açıdan bakıldığında 7 milyar şişe şarap üretimi gerçekleştirilen Fransa’da akşam ve öğle yemeklerinde mineralli suyun yanında su genel itibariyle şarap da ikram edilir. 10 şarap üretim bölgesi mevcut olan Fransa’da gelişmiş bir şarap endüstrisi mevcut. En ünlüleri arasında ise genel itibariyle Champange, Korsika, Savoy ile Rehine yer alıyor.
Fransa’da kanun maddelerinde koruma altına alınmış olan 50’den fazla ve totalde ise bini aşkın peynir türevi mevcut nokta neredeyse her bölgenin kendine has bir peynir çeşidi var. En ünlüleri arasında ise Brie, Rokfor, Camembert yer alıyor.
Kalitesi açısından bakıldığında fiyatları da değişiklik gösteren yemekleri bulunan ve günün belirli saat dilimleri arasında hizmet sunan ve genel itibariyle haftanın bir günü kapalı olan restoranlar, Fransız kanunlarına göre fixmenü sunma zorunluluğuna sahip.
Fransa’da restoranların haricinde restoranlardan daha küçük olan, daha basit ve çabuk bir şekilde hazırlanabilen yemekler sunan bistrolar; domuz rostosu, kaz ciğeri ile sucuk gibi Lyon’a has yemekler de uzmanlaşmış ve aynı bölgede yaygın bir şekilde bira, Bouchonlar, şarap, sauerkraut ile deniz ürünleri servisi yapılan, bütün gün açık olan ve birahane manasına gelen Brasserieler; kahve ile alkollü içeceklerin servis edildiği, masa ve sandalyelerin genel itibariyle kaldırım üzerinde yer aldığı ve yemek alternatiflerinin ise sınırlı tutulduğu kafeler; alkollü içki servisi yapmayan, pastaneye benzeyen ve çay salonu anlamına gelen Salon de The ve alkollü içecek sunulan barlar yer alıyor.
Fransa Ucuz Mu?
Fransa’nın ucuz olup olmadığına yaşam koşulları açısından bakmakta fayda olacaktır. Fransa, refah düzeyi dünya ortalamasının çok üzerinde ve kültürel ve ekonomik açıdan ise dünyada öncü bir konumda yer alan ve diğer ülkelere göre yaşam pahalı ile dikkat çeken bir Batı Avrupa ülkesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fransa’nın yaşam koşulları ile masrafları; yaşanılan bölgeye, kişinin sahip olduğu yaşam koşullarına ve standartlarına başta olmak üzere bireyin ekonomik durumuna göre değişiklik göstermekle beraber Fransa’da bireyin sahip olduğu ya da olacağı yaşam kalitesinin, dünya üzerindeki pek çok ülkeye göre çok daha üst bir seviyede olacağı söylenebilir. Fransa ucuz mu sorusuna cevap ararken aslında Fransa’da yaşayan kişinin yaşam masrafları aylık olarak genel itibariyle barınma ve beslenme başta olmak üzere Fransa’da öğrenci olarak eğitim görenler açısından yurt masrafı gibi. Sosyal ihtiyaçlar, festival ve konserler, ulaşım masrafları ile teknolojik gereksinimler şeklinde kategorize edilebilir.
Fransa’da yaşam şartları ile Fransa’nın nüfusu son 20 yıllık süreç içerisinde istikrarlı bir biçimde artış göstermiştir. Fransa, doğum oranı açısından bakıldığında Avrupa sınırları içerisinde en yüksek oranlardan birine sahip bir yerdir ve nüfusu Şubat 2021 verilerine göre 68 milyondur. Fransa’da işsizlik rakamlarına bakıldığında ise 1997 senesinden 2001 senesine kadar olan durgunluk sürecinin haricinde 1990’ların başından itibaren %10 oranında kalmışlar. Fransa’daki düşük işgücüne katılım oranının nedeni, eğitim sisteminden geç bir şekilde ayrılan ve erken emekli olan vatandaşlardan kaynaklıdır.
Fransa, ekonomik durum ya da yaş farkı olmaksızın bütün yurttaşlar açısından evrensel kapsamda yüksek kaliteli bir sağlık sistemine sahiptir. Fransa’da sağlık sistemine bakıldığında hekimler, hastaneler ve uzman sağlayıcılar dahil olmak üzere entegre bir kamu ile özel hizmet sisteminde meydana gelmektedir. Fransa’da kamu sağlık hizmetlerine, Fransız sağlık sigortası tayları aracılığı ile Fransa’da ikamet eden bütün sakinler erişebilmektedir.
Fransa’nın toplumsal yapısı çeşitli etnik gruplar tarafından meydana gelmektedir ve göçmenler, Fransa nüfusunda çok önemli bir çoğunluktadır.
Fransa, 2021 (BMİGE) Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksinde 189 ülke arasından 26. sıradaki yerini almıştır ve çok yüksek yaşam şartlarına sahip bir ülke olarak kategorize edilmektedir.
Diğer ülkelere oranla Fransa’da iş sahibi olmak daha kolaydır. Fransa’daki işsizlik oranı ise 2021 senesi ocak ayı itibariyle %8 olarak kayıtlara geçmiştir. Fransa’da iş sahibi olmak isteyen bir vatandaşın istihdam edilme oranı ise 2021 senesi ocak ayı itibari ile Yüzde 65 olarak belirlenmiştir.
Fransa’ya Ne Zaman Gitmeli?
Ortaçağın bütün güzelliklerini yansıtırken diğer taraftan modern dünyanın eşsiz fırsatlar sunan Fransa, Avrupa’nın en çok tercih edilen ülkelerinden birisidir. Yaşamayı seven bireylerin ziyaret etmiş oldukları Fransa, bütün ziyaretçilerine beklentilerin çok çok üzerinde olanaklar sunarak adeta kendilerini harika bir deneyim yaşatıyor.
Sadece tarihi alanları ile değil aynı zamanda gastronomi turizmi ile de dikkatleri üzerine çeken Fransa turları, muhteşem sahilleri, sıcacık insanları ile harika yemekleri ve binlerce yıllık köklü tarihi ile özel bir tatil deneyimini yaşamanız açısından elinden gelen her türlü gayreti gösteriyor.
Fransa’ya gitme hususunda herhangi bir problem yaşanmaması şehirler ya da ülkeler arası yolculuğu mümkün kılarak muhteşem bir deneyimin ilk adımını oluşturuyor. Eğer ki yolculuk bisiklet ile yapılacaksa gezici için hazırlanmış Bu harika hemen denenmeli. Fransa’ya ne zaman gitmeli? Sorusu sorulduktan sonra en uygun dönemin nisan ve haziran ayları ile eylül ve kasım ayları arası olduğu bilinmelidir.
Bunaltıcı yaz sıcaklığı dönemi haricinde kalabalık toplulukların daha az olmasından ve makul sıcaklıklardan istifade edilmesi avantajı yakalanmalı. Aralık ayında nisan ayının başına kadar gezicilerin diledikleri zaman dilimi içerisinde kayak yapmaya gitmeleri de mümkündür. Fransa’nın değişik bölgelerini temmuz ayının ortasından ağustos ayının sonuna kadar olan yoğun tatil dönemleri haricinde gidilebilir.
Aynı zamanda Fransa’ya gitmek amacıyla hareket edecek birey ya da toplulukların başta seyahat makalelerini okumaları olmak üzere Fransa açısından yapılan çeşidi değerlendirmelere bakarak, gidilmesi gereken yerler ile aylara göre maliyet ve hava durumu ile sıcaklık faktörleri göz önünde bulundurmak ve buna göre hareket etmeleri gerekir.
Fransa’da Başlıca Gezilecek Yerler
Gezmek ve görmek amacıyla Fransa’ya gittiniz. Peki şimdi Fransa’da başlıca gezilecek yerler nereler? İşte tam da bu sorunun cevabını öğrenmek amacıyla çeşitli bilgiler derledik.
Fransa denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden birisi şüphesiz ki Eyfel kulesi, Paris denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi bu kuledir. Tepesinde eşsiz bir manzara sunuyor. Eyfel Kulesi’nin hemen aşağısında ise Champ De Mars’ın yumuşacık, yemyeşil çimenlerin de harika piknikler sizlere mükemmel dakikalar yaşamayı vaat ediyor.
Şanzelize Caddesi: Fransa ziyaret edildiğinde özellikle de ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında Şanzelize Caddesi geliyor. Paris’te bulunan Şanzelize Caddesi’nde dünyaca ünlü markaların mağazalarına rastlayabilir, adeta Paris moda haftasında kendinizi hissetmenizi sağlayacak. Birden fazla hediyelik eşya dükkanı ile karşılaşmak ayrıca Şanzelize Caddesi’nin size sunacağı bir başka güzelliktir.
Disneyland Paris: Ziyaretçilerine birbirinden değişik eğlence olanaklarının sunan ve Paris’te bulunan Disneyland, 2000 hektar üzerinde inşa edilmiştir. Disneyland karakterlerini görebileceğiniz bu Park içerisinde rengarenk bir evrene adım atacaksınız.
Zafer Takı: Bir önceki paragrafta anlattığımız Şanzelize Caddesi’nin batı tarafında yer alan Zafer Takı, Paris’te bulunan tarihi bir anıt olarak karşınıza çıkacak. 49 metre yüksekliğindeki bu tak, kentin en önemli sembollerinden birisidir. 19. Yüzyılda inşa edilmiş olan bu Yapı, Napolyon Bonabat’ın talebi üzerine inşa edilmiştir.
Lüksemburg bahçesi: içinde Lüksemburg sarayının da yer aldığı 25 hektarlık alan içerisinde pek çok kestane ağacı ile çevrilmiş olan bu alan, kentin en önemli yeşil alanlarından birisidir. Parkın ortasında yer alan sekizgen şeklindeki göl ise parka diğer taraftan harika bir hava katıyor. Paris’e geldiğinizde ise kentin en güzel parklarından biri olan Paris Des Bittes Chaumont’u da zamanımız olduğunda mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında yer alıyor.
Pierre Bölgesi: kent’in en güzel vakit geçirilecek yerlerinden biri olan Pierre bölgesinde pek çok restoran ve kafe var. Sizler de gezilecek yerler listesine burayı ekleyebilirsiniz. Burada buradan Pierre köprüsü de aynı şekilde görülmesi gereken biri başka yer.
Versay Adası: Genel itibariyle Nantes sokaklarında huzurun hakim olduğu, doğal ve dinlendirici atmosfer ile dikkatleri çekiyor. Kentin ortasında sizlere doğal bir yaşam alanı sunan harika bir ada. 1.7 hektarlık alan üzerine kurulmuş olan bu Ada, 1983 senesinde Zen bahçesine dönüştürülmüş ve taşlarla döşenmiş, şelaleler ile bezenmiş olsa da aslında Japon mimarisinin örneklerini de burada görmek mümkün. Kentin en turistik noktalarından birisi olan Versay adasını ücretsiz bir şekilde ziyaret etme imkanı bulabilir, şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.
Küçük Fransa: Kentin bir diğer tarihi bölgesi olan küçük Fransa ise Strazburg’un eski dönemlerinde esnafların konakladığı bir yerdi. Burada 16. yüzyıldan kalma pek çok ahşap evi görebilir, harika fotoğraf kareleri çekebilirsiniz.
Fransa’da Nerede Kalınır?
Fransa denildiğinde akla ilk olarak Paris geldiği için Fransa’da nerede kalınır? Sorusunun cevabını Paris üzerinde yoğunlaşarak vermeye çalışacağız. Paris, genel itibariyle bölgeleri ayrılmıştır ve bu bölgeler ise arrondissement olacak şekilde adlandırılmaktadır. Konaklamak amacıyla en uygun noktalar ise genel itibariyle Şanzelize, Opera, Germain bölgesi olacaktır.
Paris’in bölge isimleri her ne kadar popüler olsa da aslında bazı yerler genel itibariyle bölgede bulunan turistik bina veya daha çok kolay bir şekilde tanınır. Paris, aşıklar kenti olarak bilinse de dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden birisidir ve buna bağlı bir şekilde pek çok değişik konsepte otel hizmetleri sunulmaktadır. Paris sokaklarında gezmek, alışveriş yapmak ve şüphesiz ki en popüler tarihi mekanları gezmek ve görmek amacıyla gelen turistler genel itibarıyla konaklama yerlerinin şehir merkezinde olmasını isterler. Paris moda haftası etkinlikleri düzenlendiğinde bütün Dünyada milyonlarca insan sadece yaz ya da kış ürünlerini görmek amacıyla buraya toplaşır.
Bir ipucu vermek gerekirse otellerde seyahatten iki ya da üç ay öncesinden rezervasyon yapılması durumunda daha uygun fiyatlarla yer bulmanız mümkün olacaktır. Diğer taraftan Paris otel fırsatlarını da aynı şekilde makalemizin devamında görebilirsiniz. Paris’te Elysess, Champs, Montmartre bölgeleri şehrin tam kalbinde yer alır. Buralardaki herhangi bir otelde konaklamanız durumunda pek çok yere yürüyerek gidebilmenin anlamını çıkarıyor.
Diğer taraftan bu bölgeler, turistik de olduğu için kendinize göre pek çok restoran ve kafe seçeneği de bulmanız mümkündür. Dil problemi burada kesinlikle yaşamazsınız. Bu gösterişli kenti ziyaret etmeniz durumunda en büyük zevkleriniz den bir tanesinin yürümek olduğunun farkına varacaksınız. Şehirde görülmesi gerekli olan pek çok noktaya yürümek şeklinde ulaşmanız mümkündür.
Bu sebeple konaklama yerimizi merkezi bir yer seçmeniz durumunda görmeniz gereken pek çok yere yürüyerek ikide bilmeniz mümkün hale gelecektir. Ancak bununla beraber kentte oldukça gelişmiş bir metro sistemi vardır. Konakladığımız otel, metro durağına yakın olması durumunda istediğiniz yere çok kolay bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkün olacaktır. Metro bileti ücreti ise 1.90 Euro’dan başlamaktadır ve gideceğiniz mesafeyi ve durak sayısına göre değişiklik gösterecektir.
Fransa’da Ulaşım
Paris’te ulaşım denildiğinde otobüs, tramvay ve metro olmak üzere üç temel toplu taşıma şekline sahip olduklarını söylememiz mümkündür. Fransa’da ulaşım denildiği takdirde öyle belli yerlere gitmekte olan küçük trenler değil de daha çok büyük yani devasa trenler aklınıza gelsin. Bunun sebebi ise metrolar, Paris’te aklınıza gelebilecek ve gidip görmeyi isteyeceğiniz şekilde dizayn edilmiş. Yani başlı başına ulaşımınızı açısından yeterli olması durumunda biraz dışarıyı görmek istiyorsanız tramvay ve otobüs ile istediğiniz her yere gidebilirsiniz.
Fransa Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Fransa vizesi açısından randevu yalnızca seyahat acenteleri ile vize merkezleri vasıtası ile aranabilir. Fransa konsolosluğu ise belirli haller haricinde şahsen randevu vermemektedir. Randevu saatinde istenilen yerde olması durumunda randevu verilebilir. Fransa vize işlemleri nasıl yapılır? Sorusuna cevap hem, Fransa başkonsolosluğundan alınmış olan randevu esnasında parmak izi alınacaktır. Bu nedenle başvuru sahibinin şahsen orada bulunması zorunludur. Fransa Schengen vize başvurusunu ise ilk defa gerçekleştirecek olan vatandaşların parmak izi vermesi zorunluluk arz eder. Verilen bu parmak izi ise Schengen ülkelerinin ortak kayıt sisteminde 5 yıl boyunca saklanmaktadır.
Fransa vizesi başvurusu için istenen belgeler: pasaport, Fransa Konsolosluğu’nun istenilen bu pasaportu vize bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olması talebi vardır. Pasaporta ise en az 2 adet boş sayfa yer alması, pasaportun yıpranmamış olması ve 10 seneden eski olmamasına özen gösterilmelidir. Fotoğraf, Fransa vize başvurusu işlemlerinde istenen fotoğrafların 35 x 45 milimetre ölçülerinde ve arka fonu beyaz olması talep edilir. 2 adet istemem fotoğrafını biyometrik olması zaruridir. 6 aydan daha yeni olması gerekir. Fransa vize başvuru formunun doldurulması gerekir. Fransa vize başvurusunda hazırlanan vize başvuru formunun eksiksiz bir biçimde doldurulması esastır.
Fransa Vize Evrakları Nelerdir?
Fransa vize evrakları nelerdir? Sorusuna cevap verebilmek amacıyla öncelikli olarak aşağıda tek tek saydığımız evrakların hazırlanması gerekir. Fransa vize evrakları açısından genel itibariyle pasaportun resimli sayfalarının fotokopisi, yurtdışında geçerli olan en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sigortası belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ile nüfus müdürlüğünden alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve e-devlet uygulaması veya nüfus müdürlüğünden alınmış olan ikametgah belgesi.
Fransa Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
Genel itibari ile konuya bakıldığında Fransa’yı ziyaret etmek amacıyla hareket eden ve vize başvuru şartları ile ilgili hususları öğrenmek isteyen bir kişinin, arama motorlarında Fransa vize başvuru şartları nelerdir? Sorusunu sorduktan sonra aşağıda cevaplarını yazacağımız hususları yerine getirdikten sonra başvuru işlemlerinin tamamlanması gerekir. Fransa vize işlemleri ile ilgili genel itibarıyla umuma mahsus pasaport sahipleri Fransa’yı ziyaret etmeyi düşünmeleri durumunda Fransa vizesi almaları gereklidir. Fransa vizesini alabilmek amacıyla bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Fransa vize başvurularında bölge ayrımı vardır. Fransa büyükelçiliği ile Fransa konsolosluklarının kendi görev alanı içerisinde bulunan ilçe ve illerdeki yurttaşlara hizmet sağlaması durumu vardır. İstanbul Başkonsolosluğu’nun Fransa vizesi başvurularında kapsayan şehirler aşağıdadır Edirne, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, İzmir, Sakarya, Kırklareli, Kocaeli, Muğla Manisa, Kütahya, Tekirdağ, Yalova.
Fransa Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Fransız konsolosluğu bazı hallerde vize başvuru evraklarını ek bir şekilde çeşitli evrakları talep ederken, Fransa vizesi kaç günde çıkar? sorusuna net ve açık bir şekilde cevap verilmesinde fayda olacaktır ki tüm olasılıkların göz önüne alınması ile beraber ortalama 3 ile 15 iş günü içerisinde sonuç verebilmektedir.
Fransa Vize Ücretleri
Finansal sistemin getirmiş oldukları hususlara göre değişiklik göstermekle beraber Fransa vize ücretleri Fransa’ya seyahat etmek amacıyla hareket eden vatandaşların ödemesi gerekli olan vize harç ücreti 80 Euro’dur.
Fransa Vize Başvuruları Ne Zaman Açılacak?
Fransız konsolosluğu, uygun şartların yerine getirilmesi ve uygun ortamın olması durumunda kısa süreli olarak verilen Schengen vizesi işlemleriniz, başvuru tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Fransa’ya seyahat etmek isteyen kişilerin en çok merak ettikleri soruların başında Fransa vize başvuruları ne zaman açılacak? Sorusu gelmektedir. Fransa Konsolosluğu’na vize açısından başvuru işlemlerini gerçekleştirecek vatandaşlar, başvurularını planlamış oldukları seyahat tarihinden itibaren en az 15 gün önce ve en fazla 6 ay önce yapabilir.
Fransa Vize Türleri
Fransa vizesi açısından bakıldığında Fransa vize türleri dediğimizde 5 çeşit vize karşımıza çıkmaktadır.
- Fransa aile birleşimi vizesi,
- Fransa eğitim vizesi,
- Fransa ticari vizesi,
- Fransa aile ziyareti vizesi,
- Fransa turistik vizesi