Romanya Gezi Rehberi Romanya Nerede Kalınır Nereler Gezilir?

Romanya doğal ve tarihi özellikleri ile Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Romanya; Balkan Yarımadası’nın kuzeyinde, Orta Avrupa’nın güneydoğusunda yer almaktadır ve ülkenin Karadeniz’e kıyısı vardır.

Romanya nüfusunun büyük çoğunluğunu Romenler oluşturmakta olup Macarlar ise ülkenin ikinci büyük çoğunluğudur. Ülkede yaşayan diğer azınlık gruplar arasında ise Ukraynalılar, Almanlar, Ruslar, Türkler, Tatarlar, Sırplar, Slovaklar, Bulgarlar, Çerkesler, Yunanlar ve İtalyanlar yer almaktadır.

Romanya’yı tercih eden yabancı turistlerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında Romanya’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti olan Bükreş’in Avrupa Birliği’nin en büyük altıncı kenti seçilmesi yer almaktadır. Ayrıca Romanya gerek tarihi, gerek kültürel özellikleri ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin ilgi odağı konumundadır.

Romanya hem kış aylarında kayak yapmak isteyen turistler için hem de bahar ve yaz aylarında doğal güzellikler, tarihi değerler görmek isteyen turistler için ideal bir lokasyondur. Bu sebeple turistler ülkeyi yılın her mevsiminde tercih edebilmektedir.

Romanya’da Gezilmesi Gereken Müzeler ve Tarihi Değerler

Muzeul Taranului Roman Türkçe adıyla Köylü Müzesi, Romanya’nın Bükreş kentinde yer almakta olup Avrupa Popüler Sanat ve Gelenekler Müzeleri ailesinin bir parçasıdır. Köylü Müzesi’nde son dört yüzyıl boyunca Romanya’nın kırsal kesimlerinin yaşamına ilişkin çok çeşitli eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında el yapımı Paskalya yumurtalar, pişmiş toprak çömlekler, geleneksel kıyafetler vb. yer almaktadır.

Köylü Müzesi, 1996 yılında “Avrupa Yılın Müzesi” seçilmiştir. Müze koleksiyonunda 100.000’den fazla eser bulunmakta olup müzenin en ünlü sergileri arasında Tzigara-Samurcaș’ın “Ev İçerisinde Ev”‘ eseri yer almaktadır.

1906 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Köylü Müzesi’nde neredeyse her hafta sonunda zanaat, hediye ve antika fuarları kurulmaktadır.

Ulusal Sanat Müzesi, Bükreş kentinde bulunanRomanya Kraliyet Sarayı’nın içinde yer almaktadır. Müzede, Romen sanat koleksiyonları ve kraliyet ailesi tarafından özel olarak toplanan uluslararası bir koleksiyon bulunmaktadır. Koleksiyon, Orta Çağ’dan günümüze kadar gelen yaklaşık 70 binden fazla eserden oluşmaktadır. Öte yandan müzede Pussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix, Corot, Picasso Cezanne, Matisse ve Braque gibi ünlü ressamların da eserleri sergilenmektedir.

Brukenthal Ulusal Müzesi, 18. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş ve 1871 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Müzede 15. yüzyıl ve 18. yüzyıl dönemlerine ait 1200 parçadan oluşan resim koleksiyonu ziyaretçilere sunulmaktadır.

Palatul Cotroceni Türkçe adıyla Cotroceni Sarayı, Bükreş’in en eski ve en güzel mahallerinden birinde bulunmaktadır. Günümüzde saray, kraliyet ailesinin malikanesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca saray ilk olarak Cotroceni tepesinde manastır olarak yapılmıştır. Ancak Rumen Kralı 1. Carol buraya oldukça büyük bir saray yaptırmaktadır. Ardından Kral Ferdinand hüküm sürmüş olduğu 1915-1926 yılları arasında saraya çok sayıda ekleme yaptırmıştır. Saray, bugün sahip olduğu görkemli yapısını Kral Ferdinand döneminde almıştır.

Sarayın bir kısmı turistlerin ziyaretine açık olup Kral Ferdinand’ın ve eşi İngiliz Marie’nin odaları ziyaretçilere sergilenmektedir. Bunun yanı sıra Marie’nin sanat koleksiyonu da sergilenen eserler arasında yer almaktadır.

Corvin Şatosu, 15. yüzyıldan günümüze gelen şato Hunyadi kalesi veya Hunedoara kalesi olarak da bilinmektedir. Corvin Şatosu, Romanya’nın en büyük ikinci kalesi olup şatonun popülaritesini artıran etkenlerden biri Kont Drakula lakaplı III.Vlad’ın görevinden alınıp, 7 yıl boyunca burada mahkum edilmesidir. Bunun yanı sıra şatoda çok sayıda zindan bulunmakta olup zamanında Türk mahkûmların şatodan kaçmak amacıyla kazdıkları ancak su buldukları için ödül olarak serbest bırakıldıkları söylenen kuyu da ziyaretçilerin ilgi odağı konumundadır.

Decebalus’un Kaya Heykeli, günümüzde Romanya milli kahramanı olan Dacia’nın son kralı olan Decebalus’un Tuna Nehri üzerinde yer alan kayalara oyulmuş yaklaşık 40 metre yüksekliğinde kabartma portresidir. Portrenin, Avrupa’nın en yüksek kaya kabartması olduğu bilinmektedir. Heykel 1994-2004 yıllarında yapılmış olup yapımı 10 yıl sürmüştür.

Merry Mezarlığı, Romanya’nın kuzeyinde Sapanta köyünde yer almaktadır. Mezarlık, yerel halk tarafından “Neşeli Mezarlık” veya “Mutlu İnsanlar Mezarlığı” olarak da anılmaktadır. Merry Mezarlığı, başkent Bükreş’e 600 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Mezarlık, 1935 yılından bu yana kullanılmakta ve mezarların çok büyük bölümü yerel dilde yazılmış şiirlerle süslenmiştir. Mezarlıkta yer alan bütün mezar taşları el işçiliğiyle hazırlanıp tek tek renklendirilmektedir hatta bazı mezarların üzerinde ölüm şeklini anlatan illüstrasyonlara dahi yer verilmiştir.

Bran Kalesi veya Drakula Şatosu, hem sahip olduğu efsaneler hem de görkemli yapısıyla yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Osmanlı tarihinde adını Kazıklı Voyvoda olarak yazdıran III. Vlad, hüküm sürdüğü 1448-1476 yıllarında Müslümanları kazığa vurdurup çeşitli işkencelerle öldürmüştür. Bu nedenle III. Vlad, Türk ve Osmanlı tarihinde Kazıklı Voyvoda adıyla anılmaktadır. Bran Kalesi, 1212 yılında inşa edilmiş ve III. Vlad’in (Kazıklı Voyvoda) burayı sık sık ziyaret etmesi nedeniyle “Drakula Şatosu” adıyla da bilinmektedir. Drakula karakteri Kazıklı Voyvoda’dan ilham alınarak İrlandalı yazar Bram Stoker tarafından yazılmıştır.

Salina Turda, yalnızca Romanya’nın değil aynı zamanda dünyanın da önemli turizm merkezlerinden biridir. Salina Turda, dünyanın bilinen en eski tuz madenidir ve günümüzde tema park olarak ziyaretçileri ağırlamaktadır. Madende suyun üzerinde gezebilmek için mini pedallı gezi tekneleri, salıncaklar ve dönme dolaplar turistlere hizmet vermektedir. Madenin bir diğer özelliği ise nem oranı %80’de, sıcaklık 11-12 derecede sabittir bu nedenle alerjenler ve bakteriler bulunmamaktadır.

 Romanya’da Gezilmesi Gereken Doğal Güzellikler

Rosu Gölü, Karpatların doğusunda bulunmaktadır. Göl, çevresinde yer alan dağ ve orman burayı ziyaret eden turistler için muhteşem bir doğal güzellik sunmaktadır.

Tuna Deltası, Romanya’nın güneydoğusunda bulunmakta olup deltanın yaklaşık %80’i ülke sınırları içinde yer almaktadır. Tuna Deltası 1991 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. Tuna Deltası, Volda Deltası’ndan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci deltası olup çok sayıda hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Tuna Deltası üç ana kola ayrılmakta olup bunlar Chilia, Sulina ve Sfantu Gheorge bölgeleridir.

Cheile Nerei – Beusnita Ulusal Parkı, Romanya’nın güneyinde yer almaktadır. Şelale ve gölleriyle ünlü olan park, bu bölgeyi ziyarete gelen yerli, yabancı tüm insanların uğrak noktalarından biridir. Park, 368 kilometrelik bir alana sahip olmaklar beraber 2000 yılında ulusal park ilan edilmiştir.

Cheile Nerei – Beusnita Ulusal Parkı’nın en dikkat çekici noktaları arasında Bigar Şelalesi yer almaktadır. Bu şelale dünyadaki diğer şelalelerin aksine liken ve yosunlar arasından dökülmektedir. Ayrıca şelale sahip olduğu mistik görüntüsüyle ziyaretçileri etkilemektedir.

Ulusal Park, bitki ve hayvan konusunda oldukça farklı ırklara sahiplik yapmaktadır. Bölgede yetişen bitkiler arasında orkide, safran ve çeşit çeşit meşe ağaçları yer almaktadır. Ayrıca bölgede kahverengi ayılar, gri kurtlar, Avrasya kartal baykuşu, su samuru, yeşil kertenkele ve onlarca farklı yırtıcı kuş türü yer almaktadır.

Balea Gölü, Fagaraş Dağlarında 2034 metre yükseklikte bulunmaktadır. Göl, Sibiu ilçe merkezinde bulunan bir buzul gölüdür. Yaz aylarında dahi buzlu olan gölü ziyaret eden turistler gölün doğasına hayran kalmaktadır. Gölün popülaritesi ve ziyaretçi sayısı özellikle 2006 yılından sonra hızla artmıştır. Bu durumun sebebi ise 2006 yılında Doğu Avrupa’nın ilk buz otelinin inşa edilmesidir.

Romanya Vize başvurusu yapmak için Romanya Vize İşlemleri‘ne erken başlamanızı tavsiye ederiz